SIKÇA SORULAR SORULAR (S.S.S.)


Güneş enerjisinden elektriği nerelerde üretebilirim?

Güneş panellerini güneye bakacak şekilde 25°-35° açı ile yerleştirildikten sonra, güneşle arasına gölge yapacak bir nesne olmamak koşulu ile Türkiye’ nin her yerinde elektrik üretebilirsiniz.


Arazime güneş enerji santrali kurabilirmiyim?

Lisanssız güneş enerji santrallerinin değişen yönetmelik ile direk satış amaçlı olarak artık arazilerde kurulumuna izin verilmemektedir.

Fakat tüketim ihtiyacını karşılamak amacıyla çatısında uygun yer olmaması durumunda arazi ges kurulumları mümkündür. Detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Solar enerji sisteminin garantisi kaç yıldır?

Panel üreticileri ortalama 10-15 yıl arasında üretim hatası arızalara karşı panelleri garanti kapsamına sokar. Bunun dışında 25-30 yıl arasında da performans garantisi verirler yani; ilk 10 yıl, ikinci 10 yıl, üçüncü 10 yıl olmak üzere belli oranlarda performans kayıpları olabilmektedir.

Rüzgar gülü (alternatör) üreticileri 2 yıl üretim hatası arızalara karşı garanti vermektedir.

inverter üreticileri 2-10 yıl arasında üretim hatası arızalara karşı garanti vermektedir.

Akü üreticileri 2-5 yıl arasında üretim hatası arızalara karşı garanti vermektedir.


Evimde elektrik var ve solar enerji sistemi kurmak istiyorum maliyeti ne kadar?

Evinizde elektrik varsa on-grid çatı üstü solar enerji santrali (ges) kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için müstakil ev ise evinizin yapı kayıt belgesi, ruhsatının olması gerekmektedir. Eğer eviniz apartman dairesi ise tüm bina sakinlerinden noter onaylı muvaffakatname almanız gerekmektedir.

Gerekli belgeler hazır ise 25kw’ a kadar lisanssız kurulum yapılabilir. İhtiyacınıza en uygun sistem için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Off-grid ve on-grid nedir?

Off-grid: Şebekeden bağımsız olarak kurulan sistemlerdir. Bu sistemler güneşten ve rüzgardan ürettiği elektriği akülerde depolama yapar. Üretim yapamadığı zamanlarda aküden besleme alır ve elektriği kesintisiz kullanmaya devam edersiniz.

On-grid: Şebekeye bağlı sistemlerdir. Bu sistemlerde çift taraflı sayaçlar kullanılır. Güneşten veya rüzgardan üretilen elektrik şebekeye verilir,  yani hem ürettiğiniz elektrik hem de tükkettiğiniz elektrik sayaçtan geçer. On-grid sistemlerde mahsuplaşma sistemi vardır, tükettiğinizden fazla elektrik üretirseniz dağıtım firmasından ödeme alırsınız.


Evimde, bağ evimde, yayla evimde, karavanımda, vb. elektrik yok maliyeti ne kadar?

Elektrik olmayan yerlerde Off-grid sistemler kurulmaktadır. Bu sistemler akülü sistemler olup güneş enerjisini, rüzgar enerjisini yada her ikisinini birden (hybrit) elektrik enerjisine dönüştürüp akülerde depolanmaktadır. İhtiyacınıza en uygun sistemin maliyetini çıkarabilmemiz için hangi elektrikli aygıtları günde kaç saat kullandığınızı bilmeniz gerekmektedir. Bu bilgiler ışığında size özel sistemlerin kurulumunu yapmaktayız. Detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.


Güneş enerji sistemi çalışırken ses yapar mı?

Güneş enerji sistemlerinde solar paneller tamamen çevre dostu, sessiz, atık üretmemektedir. Bu sistemlere entegre edilen inverter ler ise cihaz içindeki soğutucu fan nedeniyle özellikle güneşin tam tepede olduğu saatlerde maksimum üretim yapmaya başlar bu nedenle soğutucu fanlar devreye girer ve rahatsız etmeyecek derecede ses çıkarmaktadır. güneş battıktan sonra sistem tamamen kendini kapatır ve kesinlikle ses çıkarmaz.

Rüzgar gülleri ise rüzgarın şiddetine göre ıslık benzeri ses çıkarmaktadır.

Sistemi ne kadar zamanda kurarsınız?

On-grid sistemlerin kurulumu; projelendirme, gerekli izinlerin alınması ve kurulum dahil en geç 4 ay içinde sisteminiz çalışmaya başlar.

Off-grid sistemlerde ise gerekli ekipmanları tedariği ve kurulum dahil en geç 15 gün içinde sisteminiz çalışmaya başlar.

Her iki sistemde de kurulum esnasında hava şartları da göz önünde bulundurulmalıdır bu sebeple kötü hava şartları nedeniyle kurulum süresi uzayabilir.

Kurulan sistemin tehlikesi var mı?

Solar enerji sistemi ve Rüzgar enerji sistemleri kurulumda gerekli standartlara uyulması halinde herhangi bir tehlike arz etmemektedir.


Üretilen elektriği devlete satabilirmiyim?

Off-grid sistemlerde üretilen elektriği devlete satmak söz konusu değildir.

On-grid sistemlerde ise;

50kw altı projelerde üretilen elektriğin, tüketilen elektrikten fazla olması durumunda üretim fazlasının tamamını mevcut tarifeniz üzerinden satışı mümkündür.

50kw üstü projelerde üretilen elektriğin, tüketilen elektrikten fazla olması durumunda bir önceki yılki tüketim miktarına göre 1 kat fazlası kadar satış mümkündür. yani bir önceki takvim yılında ne kadar tüketim yaptıysanız o kadar satışı mümkündür.

Sistem kendini ne kadar zamanda amorti eder?

On grid sistemlerde evler için ortalama 5 – 6,5 yıl amorti süresi vardır.

İşletmelere yapılan on-grid sistemlerin ise projenin büyüklüğüne göre değişmektedir. Proje büyüdükçe amorti süresi kısalmaktadır. ortalama 4 yıl amorti süresi vardır.

Güneş panelleri için ne kadar alana ihtiyacım var?

Güneş enerji sistemlerinde ihtiyaca göre gerekli solar panel sayıları belirlenir.

Ortalama 3kw bir sistem için ortalama 16m² alana ihtiyaç vardır


Güneş batınca elektrik ihtiyacımı nasıl karşılarım?

On-grid sistemlerde; sistem şebekeye bağlı olacağı için dağıtıcı firmanın hattında bir sorun olmadığı sürece 7/24 eletriğiniz kesilmeyecektir. Şebeke elektriği kesilirse otomatik olarak sizin elektriğinizde kesilecektir. Çünkü elektrik kesildiği zaman güneş enerji santraliniz şebekeye elektrik vermeye devam ederse şebeke arızaları için bakım yapan dağıtım firması personeli akıma kapılma riski vardır bu nedenle sisteminiz otomatik olarak duracaktır.

Off-grid sistemlerde ise gündüz üretilen elektrik hem ihtiyacınızı karşılar hemde aküleri doldurur. Güneş battıktan sonra eğer sisteminize bağlı rüzgar gülü yok ise akülerde gündüz depolanan enerjiyi kullanmaya başlarsınız.

Rüzgar gülü ile elektrik üretilen sistemlerde rüzgar olduğu sürece 7/24 elektrik üretimi devam etmektedir.


Güneş veya Rüzgar enerji santralleri için devlet destekleri nelerdir.

  • Güneş enerjisi için verilen 240kw üstü projelerde geçerli YATIRIM TEŞVİK BELGESİ ile işletmelerin büyüklüğüne bakılmaksızın kalkınma bölgelerine göre değişkenlik gösteren devlet destekleri vardır. bu kapsamda projede kullanılacak demirbaş ürünler için kdv muafiyeti vardır. (demirbaş ürünler dışındaki işçilik, nakliye vb giderlerin kdv farkı karşılanmamaktadır.) ayrıca proje bedelinin kalkınma bölgesine göre %25-45 arasında vergi indirimi mevcuttur.
  • Kırsal alanlarda TKDK projeleri kapsamında %65′ varan hibeler alınabilmektedir.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı altında ayrıca gıda, tarım, hayvancılık yapan çiftçi ve üreticilere KKYDP kapsamında %50 hibeler alınabilmektedir.

Detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Güneş enerjisi ile tarlamı, bahçemi sulayabilir miyim?

Güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren solar paneller ile kullandığınız tüm su motorlarını çalıştırabilirsiniz. Bu sistemlerde akü kullanılmamaktadır bunun yerine solar sürücüler ile gündüz güneşli havalarda sulama yapabilirsiniz gece sulaması için ise gündüz çıkarılan su büyük su tanklarında depolanıp gece sulaması amacıyla kullanılabilir.

Bu sistemlerin bakıma ihtiyacı var mı?

Güneş enerji sistemlerinde panellerin üzerine biriken toz toprak vs. pislikler düzenli temizlenirse verim kaybı yaşanmaz. Temizlik için su ve fırça ile kolayca temizlik yapabilirsiniz. Çatılardaki solar panel temizliği için mutlaka uzman personel desteği alın yada güvenlik önlemleri almadan çatınıza çıkıp kendiniz temizlik yapmayın.

 
© 2021 Her hakkı saklıdır. - TEKNO PUSULA - www.teknopusula.com.tr